MEB YÜZ YÜZE EĞİTİME DE UZAKTAN EĞİTİME DE HAZIR DEĞİL!

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk her duruma hazır olduklarını söylese de durum içler acısı. Tüm uzmanlar salgının birkaç yıl sürebileceğini ifade ediyor. Birkaç yıl ne eğitim feda edilebilir ne de uzaktan sürdürülebilir. Bakanlık var olan anlayışı süreci yönetemez.
Kısa vadede çözüm olarak sunulan uzaktan eğitimin alt yapı eksikleri mart ayından bu yana giderilemedi. Oysa 6 aylık süre alt yapı eksiklerinin giderilmesi için değerlendirilebilirdi. Maddî imkânsızlıkları nedeniyle bilgisayarı ve interneti olmayan öğrencilere FATİH projesi kapsamında alınan ve Bakanlık depolarında atıl duran tabletler dağıtılabilir, Ulaştırma Bakanlığı ile protokol imzalanarak internet sağlanabilirdi.
Bunu yapmak yerine Bilişim sınıfları EBA Destek Odası ismiyle internet erişimi olmayan öğrencilerin hizmetine sunuldu. Sonbaharda salgın ilerlediğinde öğrencilere sokağa çıkma kısıtı getirildiğinde bu uygulama ne işe yarayacak? Mevcut durumda köylerde ve uzak mahallelerde oturan öğrenciler nasıl yararlanacak?
Hepimizin Sendikası grubu olarak aylar önce okullaşma sorununu gündeme getirmiş bir dizi tasarrufla birlikte okullaşma sorununa yönelik öneriler sunmuştuk. Gelinen noktada Millî Eğitim Bakanı ve MEB Bürokrasisi sorunu kavramanın ve çözmenin uzağındadır. Süreç kamucu yaklaşımla ve velileri de seferber ederek aşılabilir.
MEB özel okul teşviklerine ve özel okullara ücretsiz kaynak kitap dağıtımına son vermelidir.
Cemaat ve tarikat uzantısı dernek ve vakıflarla protokollerine son verip kaynak aktarımını kesmelidir.
Millî Eğitim Bakanlığı matbaasını yeniden kurup kitapları nitelikli hazırlayarak zimmet usulüyle vermelidir.
Millî yazılımımız PARDUS’un kullanımı teşvik edilmelidir.
Okul ve bina yapımlarını TOKİ üstlenmelidir. Hizmet alımı yerine okulların ihtiyaçları kamusal imkânlarla karşılanmalıdır.
Bürokrasideki başta makam araçları olmak üzere israfa ve şatafata son verilmeli, tasarruf tedbirleri hayata geçirilmelidir.
Köy okulları ve kapatılan okulların bakımları yapılıp eğitime kazandırılmalıdır.
Salgın sürecinin tecrübesiyle eğitim programlarındaki ders sayısı ve saati azaltılmalıdır.
Okulların kamusal hizmet kurumu değil, insan yetiştirme kurumu olduğu unutulmamalı, okulların işleyişinde veliler seferber edilmelidir.
Bakanlık atılabilecek birçok adımdan hiçbirini atmamış, sadece öğretmenlerin maaş ve ek derslerinden tasarruf etme yolunu seçmiştir. Sayın Bakan her duruma hazır olduklarını mesajını sık sık ifade etmiş, fakat okulları, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri kaderine terk etmiş, etüt merkezi, dershane gibi özel öğretim kurumlarının ve özel dersçiliğin önünü açmıştır.
Yeni eğitim yılına girerken okullar ve öğretmenler salgın tedbirlerinin uzağında kaderine; veliler ve öğrenciler ise piyasanın insafına terk edilmiştir.